İlaçsız Anksiyete Tedavisi
Yaygın anksiyete hayatımızın birçok alanını önemli ölçüde etkileyen, gerginlik, huzursuzluk, aşırı endişe gibi hem psikolojik hem fiziksel belirtilerle karakterize kronik bir psikolojik durumdur. Yaygın anksiyete belirtileri genellikle zamanla değişir ve belirtiler aylar ya da yıllardır devam edebilir. Anksiyete sorunu yaşayan bireylerin çoğu uykusuzluk, depresif ruh hali, keyif alamama ve panik ataklar deneyimler. Bu gibi belirtiler kişinin günlük yaşamını, aile ve iş hayatını ciddi derecede etkileyebildiği için anksiyete tedavisi oldukça önem taşımaktadır.
Anksiyete ve Panik Atak
Panik ataklar ise beklenmedik veya korkutucu bir durum tarafından tetiklenebilen veya kendiliğinden ortaya çıkan geçici yoğun anksiyete ataklarıdır. Panik atak tipik olarak baş dönmesi, terleme, titreme, ellerde veya kollarda uyuşma, nefes darlığı, kalp çarpıntısı ve ölüm korkusu ile ilişkilidir. Panik atak sırasında yaşanan belirtilerin şiddetinde ve süresinde önemli farklılıklar vardır. Yaygın kaygı ve panik ataklarının oraya çıkmasında biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir.
İlaç Tedavisinin Sınırlılıkları
Anksiyete tedavisinde ilaç tedavisi, belirli durumlarda faydalı olabilir. Ancak, ilaç tedavisinin sınırlılıkları da vardır.
1. Yan etkiler: Anksiyete ilaçları genellikle yan etkilere neden olabilir. Bunlar arasında uykusuzluk, baş ağrısı, mide bulantısı, kabızlık, baş dönmesi, ağız kuruluğu, cinsel işlev bozuklukları ve kilo değişimleri yer alabilir.
2. Bağımlılık riski: Bazı anksiyete ilaçları bağımlılık yapabilir. Özellikle benzodiazepin türü ilaçlar, uzun süreli kullanımlarda bağımlılık riskini artırabilir ve kesilmesi zor olabilir.
3. Geçici etkiler: Anksiyete ilaçları genellikle sadece geçici bir rahatlama sağlar. İlaçlar kesildiğinde, semptomlar geri dönebilir.
4. Tedavi edici değil: Anksiyete ilaçları semptomları tedavi edebilir, ancak anksiyete kaynaklı problemleri tamamen ortadan kaldırmaz. Bu nedenle, ilaç tedavisi anksiyete ile başa çıkmak için tek başına yeterli olmayabilir.
5. İlaçların uygun olmaması: Bazı anksiyete ilaçları diğer ilaçlarla etkileşime girebilir ve bazı durumlarda uygun olmayabilir.
Bunların yanı sıra, bazı kişiler anksiyete ilaçlarının etkilerini hoş karşılamayabilir veya yan etkileri nedeniyle ilaç kullanamayabilirler. Bu durumlarda ilaçsız tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Anksiyete İlaçsız Geçer mi?
Anksiyete tedavisinde belirtilerin çok şiddetli olması, uzun süredir deneyimlenmesi gibi durumlarda ilaç tedavisinden faydalanmak gerekebilmektedir. Ancak anksiyete belirtilerinin kalıcı olarak değişebilmesi için psikoterapi gereklidir. Anksiyetenin kalıcı olarak tedavi edilmediği durumlarda, bireyin yaşamında dönem dönem benzer sorunlar yaşadığı görülmektedir. Çalışmalar anksiyete belirtilerinin ilaçsız, psikoterapi ile çoğu zaman geçebileceğini göstermektedir.
Anksiyete İlaçsız Nasıl Geçer?
Anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler için konuşma terapisi özellikle önem taşımaktadır. Konuşma terapisinin önemli bir parçası olan psikoeğitim, anksiyetenin bedensel belirtileri, endişeden kaygıya giden mekanizma ve tedavi rasyoneli hakkında bilgi içerir. Anksiyetenin ilaçsız tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, en sık kullanılan ve en etkili psikoterapi yöntemlerindendir. Psikoterapinin amacı, kişinin düşüncelerinin duygularını ve davranışlarını nasıl etkilediğini anlamasına ve gerçekçi ve işlevsel değerlendirmeler yapabilmesine yardımcı olmaktır. Anksiye belirtileri belirgin bir sıkıntı gösterdiği zaman ve kişinin sosyal ve mesleki işlevinde bozulmalar oluşmaya başladığı zaman tedavi gereklidir.
Anksiyete ve Psikolojik Destek
Psikoterapi anksiyete durumlarında kişinin daha iyi hissetmesine olanak sağlayabilmektedir. Dilerseniz Nora Psikoloji‘nin bu alanda deneyimli psikologlarından İzmir’de yüz yüze veya uzaktan online psikolog görüşmeleri ile destek alabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
- Anksiyete ve Psikoterapi Araştırma Sonuçları
- Panik Atak Nasıl Gelişir?
- Panik Atak Ve Panik Bozukluk Arasındaki Farklar
- Panik Atak Tedavisi
Anksiyete Testi
Beck Anksiyete Ölçeği
Depresyon Testi
Beck Depresyon Ölçeği
Panik Atak Testi
Panik Bozukluk Şiddeti Ölçeği