Psikolojik Nefes Darlığı ve Çarpıntı
Psikolojik Nefes Darlığı ve Çarpıntı Hissetmek
Psikolojik nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtiler insanlarda çoğu zaman kalp krizi, kalbin durması, nefes alamayarak boğulma veya başka önemli hastalıklar gibi endişelere sebep olabilmektedir. Derin nefes alamama, rahat nefes alamama, nefes açlığı ve sebepsiz çarpıntı durumlarının yarattığı endişe haftalar hatta aylarca birden fazla doktor, tetkik ve değerlendirmeler için yorucu süreçlere sebep olabilir. Fiziksel muayenelerinde herhangi bir sorun çıkmasa da geçmek bilmeyen bu belirtiler bir şey olmadığına ikna olmayı zorlaştırır ve tekrar tekrar hastaneye gitmeye sebebiyet verebilir. Sıklıkla anksiyete bozukluklarıyla ilişkili olabilen söz konusu durumda doğru uzmanlardan destek almak önemlidir. Bu yazımızda psikolojik nefes darlığının anksiyete ile ilişkisine ve hangi uzmanlardan destek almanız gerektiğine ilişkin bilgileri bulabilirsiniz.
Anksiyete Semptomu Olarak Nefes Darlığı ve Çarpıntı
Nefes darlığı ve çarpıntı gibi fiziksel olarak somut ve rahatsız edici belirtiler yaşamak için fiziksel bir sağlık sorunu olması şart değildir. Nefes darlığı, nefes açlığı, derin nefes alamama hissi ve çarpıntı anksiyetenin en sık karşılaşılan belirtilerindendir. Fiziksel muayenelerinde herhangi bir sorunları olmayan kişilerin bu belirtileri anksiyete ile açıklanabilir.
Nefes darlığı, nefes açlığı, derin nefes alamama ve çarpıntı uzun dönemli, tekrarlayıcı ve şiddetli olduğunda insanlar yaşadıkları bu belirtilerin psikolojik olduğuna inanmakta zorlanırlar, böylesi fiziksel belirtiler yaşamalarının mutlaka bir hastalıkla ilişkili olduğunu düşünürler. Ancak bu şiddetli fiziksel belirtiler psikolojik kaynaklı olabilmektedir.
Derin Nefes Alamama Nasıl Psikolojik Olabilir?
Duygularımız bedenimizde bir etki yaratır. Bu etki duygularımızın yoğunluğuyla ilişkili olarak artıp azalabilir. Örneğin bizi korkutan bir şey olduğunda kalbimiz çarpmaya başlar, bu duygu yoğunlaştığında çarpıntıyla birlikte ateş basması ve nefes almakta zorlanma gibi belirtilerde kendisini gösterebilir.
Nefes darlığı ve çarpıntıya karşı duyarlı hale geldiğimizde, her an nabzımızı ve nefes alış verişimizi yoklarız, her kendimizi kontrol ettiğimizde bunu tedirginlikle yaparız, bu süreç uzadığında tedirginliğimize çaresizlik de eklenir. Böylelikle kendimizi nefes darlığı, nefes açlığı, derin nefes alamama ve çarpıntı gibi belirtileri hiç yaşamadığımız kadar sık yaşarken buluruz.
Anksiyeteye Bağlı Nefes Darlığı ve Çarpıntı Zarar Verir mi?
Anksiyeteye bağlı nefes darlığı ve çarpıntı hissetmek bedenimize zarar vermez. Eğer kalp hastalığımız yoksa kalbimizle ilgili de risk oluşturmaz. Ancak yaşadığımız anksiyete yaşam kalitemizi ciddi oranda olumsuz etkiler. Bir çok kişi spor yapmaktan, efor sarf etmekten ya da belli bazı yerlere gitmekten kaçınır. Gün içinde sürekli nabız ve nefes kontrolü yapıldığından başka şeylere odaklanmakta zorlanılır, işlevselliğimiz bozulur, ikili ilişkilerimizde sorunlar başlayabilir.
Nefes Darlığı ve Çarpıntı Nasıl Geçer?
Nefes darlığı ve çarpıntı anksiyete semptomları olduğu için söz konusu duruma bir bütün olarak bakmak ve müdahale etmek gerekir. Panik ataklar, beklenti anksiyetesi ve kaçınmalar bir bütün olarak ele alınır. Bu sebeple böyle durumlarda mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından destek almak gerekir. Özellikle psikoterapi anksiyete bozukluğu ve panik atak üzerinde çok verimli sonuçlar vermektedir.
Psikolojik Nefes Darlığı İçin Hangi Uzmanla Görüşülmeli?
Fiziksel muayeneniz sonucunda herhangi bir sağlık sorununuz olmadığı anlaşıldı ve belirtilerinizin anksiyete-panik atak gibi psikolojik etkenlerle ilişkili olabileceği belirtildiyse bu noktada bir psikolog ile görüşmeniz faydalı olur. Psikoterapi uygulamaları yaşadığınız durumu daha iyi anlamak ve eski yaşantınıza dönebilmek için size yardımcı olabilir. Bu konuda dilerseniz Nora Psikoloji‘nin anksiyete bozuklukları konusunda deneyimli psikologlarından yüz yüze veya online terapi ile destek alabilirsiniz.
Aşağıdaki Yazılarımız Dikkatinizi Çekebilir:
Anksiyete ile ilgili daha fazla yazı için Blog sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Anksiyete Testi
Beck Anksiyete Ölçeği
Panik Atak Testi
Panik Bozukluk Şiddeti Ölçeği
Depresyon Testi
Beck Depresyon Ölçeği