Panik Atak Nasıl Geçer?
Panik Atak Nedir?
Panik atak birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilen yoğun kaygı durumudur. Ataklar panik bozuklukta görülebileceği gibi farklı psikiyatrik durumlarda da görülebilmektedir. Panik ataklar kişiyi duygusal olarak yıprattığı gibi günlük yaşamında, işlevselliğinde ve ikili ilişkilerinde ciddi bozulmalar yaratabilmektedir. Panik atağın bu önemli etkileri sebebiyle panik atak nasıl geçer sorusu en çok sorulan sorulardan birisi olmuştur. Yazımızın devamında bu konuyla ilgili önemli noktaları bulabilirsiniz. Bu konuyla ilgili desteğe ihtiyaç duyuyorsanız psikologlarımızdan yüz yüze veya online terapi ile destek alabilirsiniz.
Panik Atak Neden Olur?
Aslında, panik atak nasıl geçer sorusundan önce panik atak neden ve nasıl olduğunu bilmek çok önemlidir. Birçok kişi panik atağı bir hastalık gibi görse de aslında panik atak bir sendromdur ve bedensel belirtilerin tehlikeli olarak yorumlanmasıyla ortaya çıkarlar. Örneğin çarpıntı yaşayan biri bunun bir kalp krizine sebep olacağını düşündüğünde kaygılanmaya başlar bu kaygı kalp ritmini artırır, artan kalp ritmini bir tehlike göstergesi olarak görülmeye devam ettiğinde bu kaygı yoğunlaşarak panik seviyesinde şiddete ulaşır.
Panik bozukluğu olan bazı kimseler ise, fiziksel bir şeyleri olmadığına ikna olmuş olsalar da çarpıntı vb. belirtiler fark ettiklerinde panik atak yaşayacakları, çıldıracakları, kontrolü yitirecekleri düşüncesiyle benzer duygulara kapılarak panik atak yaşayabilmektedirler.
Her iki durumda da panik atak yaşayan kişiler çarpıntı, gerginlik, karıncalanma gibi bedensel belirtilere karşı aşırı duyarlıdırlar ve bedenlerinde sürekli olarak bu belirtilerin olup olmadığını ya da geçip geçmediğini kontrol ederler.
Panik Atak Nasıl Geçer? Panik Atak Sırasında Ne Yapmak Gerekir?
Yukarıdaki açıklamalardan yola çıkarak panik atak sırasında aşağıdakileri noktalara dikkat edilirse panik atakların önüne geçilebilir veya panik atakların daha kolay geçmesi sağlanabilir:
- Panik atağınızın sebebinin çarpıntı vb. belirtilerin değil bunlardan kurtulmaya çalışmanız olduğunu bilin. Gerçekte tehlikeli olmayan bu belirtileri tehlikeli gördüğümüzde kaygı ve panik kaçınılmazdır.
- Güvende olduğunuzu bilmek çok önemlidir. Bu yüzden panik atağın ölümcül bir şeye sebep olmadığı, bedeninize zarar vermediği, aklınızı yitirmeyeceğinizi ve bayılmayacağınızı unutmayın.
- Kendinizi rahat hissettiğiniz bir pozisyonda olun, oturmak, ayakta durmak veya uzanmak. En doğrusu size en iyi hissettirendir.
- Kaygı yoğunlaştığında nefes alış verişi hızlanır, nabız ve vücut sıcaklığı yükselir. Tüm bunlar o anki kaygıyı yoğunlaştırabilir. Kontrol etmenin en kolay yollarından biri solunumu düzenlemektir. Burnunuzdan derin diyafram nefesi alın (hava akciğerlerinize değil diyaframınıza gidecek.) ve aldığınız havayı yavaş yavaş ağzınızdan verin.
- Panik atak sırasında düşünce içeriğini değiştirmek, kaygı seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir. Nefes alıp verirken içinizden 5 e kadar saymak veya yakın zaman önce yaşadığınız bir olayı tüm detaylarıyla hatırlamaya çalışmak düşünce içeriğinizi değiştirmenize yardımcı olabilir.
- Yukarıdaki yöntemler panik atak için bir tedavi olmayıp panik atak sırasında bununla ‘kısa süreli’ baş edebilmeniz içindir. Tekrarlayan panik ataklar yaşıyorsanız mutlaka en yakın zamanda bir psikolog ile görüşün.
Panik atakların tedavisi mümkün bir durum olduğunu ve doğru yöntemlerle tamamen iyileşebileceğini unutmayın!
Aşağıdaki Yazılar Dikkatinizi Çekebilir:
Anksiyete Testi
Beck Anksiyete Ölçeği
Panik Atak Testi
Panik Bozukluk Şiddeti Ölçeği
Depresyon Testi
Beck Depresyon Ölçeği