Taş Bağımlılığı

taş bağımlılığı

Taş (crack cocain) nedir?

Taş (crack) normalde pudra şeklinde olan kokainin kristalize edilmiş halidir. Taş, kokainin en güçlü ve en riskli formudur. Kokaine göre en az 10 kat daha hızlı etki eder ve çok daha tehlikelidir, hatta ölümcüldür. Tek bir kere kullanılması bile taş bağımlılığının gelişmesi için risk oluşturur.

Taş nasıl kullanılır?

Sıklıkla yakılıp dumanı çekilerek içilir. Tütün ve nargileyle kullanılır. Burun yoluyla da alınabilir.

Taş neden tercih edilir?

Kokaine göre daha etkili ve daha ekonomik olması sebebiyle tercih edilebilmektedir.

Kullananlarda nasıl etki eder?

Kullanıcılarda ilk dönem yoğun öfori meydana getirir ancak madde etkisi geçtikten sonra tam zıttı depresif bir duygu durum meydana çıkar. Kişi mutsuz, kaygılı, gergin hisseder ve bu duygulardan kurtulup tekrar aynı etkiyi hissetmek için yeniden madde kullanır. Böylelikle bir kısır döngü oluşur. Uzun dönem kullanıcılarda madde başlangıçtaki etkisini göstermez, sadece yoksunluktan kurtulup normal hissedebilmelerini sağlar.

Kullanıcıların bilmesi gerekenler

Çok hızlı tolerans geliştiren taş, kişiyi bir önceki kullanımda hissettiklerini tekrar hissetmek için daha fazla miktar kullanmak zorunda bırakır. Bu durum zamanla kullanıcıları günde binlerce lira harcamaya mecbur edebilir. Kullanılan miktar arttıkça harcanan para da arttığından taş alabilmek için suç işlemeye başlama olasılığı yüksektir.

Kısa vadede ölüme, kalp krizlerine, paranoyak davranışlara, uzun dönemde ağır anksiyete ve depresyona, psikoza, yeme ve uyku bozukluklarına, ayrıca karaciğer, böbrek ve solunum yolları ile ilişkili sorunlara sebebiyet verir. Bunların dışında madde etkisine bağlı ikincil riskler görülebilir.

Crack kokain kullanımına bağlı ani ölümler ünlü kişiler de dahil olmak üzere birçok insanın yaşamını kaybetmesine neden olmuştur. İşte bazı örnekler:

– Chris Farley: Amerikalı ünlü komedyen Chris Farley, 1997 yılında crack kokain ve morfin karışımının neden olduğu kalp krizi sonucu 33 yaşında hayatını kaybetti.

– River Phoenix: Amerikalı oyuncu ve müzisyen River Phoenix, 1993 yılında crack kokain ve diğer uyuşturucuların karışımı nedeniyle 23 yaşında hayatını kaybetti.

– Len Bias: Amerikan basketbol oyuncusu Len Bias, 1986 yılında crack kokain kullanımı sonucu 22 yaşında hayatını kaybetti.

– Mitch Hedberg: Amerikalı komedyen Mitch Hedberg, 2005 yılında crack kokain ve diğer uyuşturucuların karışımı nedeniyle 37 yaşında hayatını kaybetti.

– Whitney Houston: Amerikalı şarkıcı Whitney Houston, 2012 yılında crack kokain ve diğer uyuşturucuların karışımının neden olduğu boğulma sonucu hayatını kaybetti.

Bu örnekler, crack kokain kullanımının ciddi ve hayatı tehdit eden sonuçlarını göstermektedir. Bu nedenle, crack kokain ve diğer zararlı maddelerden uzak durmak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir.

Yasal Yaptırımlar

Crack kokain kullanmak, Türkiye’de yasal olmayan bir davranıştır ve cezai yaptırımları vardır. Türk Ceza Kanunu’na göre, crack kokain kullanmak, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılması” başlıklı 191. maddesinde suç olarak tanımlanmaktadır. Bu maddeye göre, “uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak” suçtur ve altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, uyuşturucu kullanıcılarının tedavi olma hakkı da korunmaktadır. Tedaviye yönelen uyuşturucu kullanıcıları, yasal yaptırımlarla karşılaşmayacaklardır.

Taş bağımlılığı ve Psikolojik Destek

Psikoterapi, madde kullanımı ile ilişkili bozukluklarda etkilidir. Taş bağımlılığı tedavisi için Nora Psikoloji‘de motivasyonel görüşme,bilişsel davranışçı terapiler, kabul ve kararlılık terapisi (ACT), akılcı duygusal davranış terapisi uygulamaları kullanılmaktadır. Bağımlılığın şiddetli olduğu, yoksunluk belirtileriyle baş edilemediği durumlarda tedavi sürecinde ilaç planlaması için psikiyatri uzmanı ile işbirliği yapılmaktadır. Tedavinin sabır ve kararlılık gerektiren bir süreç olduğu unutulmamalıdır.

Madde Bağımlılığı Kendine Yardım Rehberi İçin Tıklayınız

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Madde Bağımlılığı Testi

Bağımlılık Risk Ölçeği

Depresyon Testi

Beck Depresyon Ölçeği

Özgüven Testi

Özgüven Ölçeği

Bu içeriği paylaşın