anksiyete krizi

Anksiyete Krizi Nedir

Anksiyete ya da kaygı, kötü bir şey olacağından endişelendiğimiz zaman ortaya çıkan nedensiz bir korku ve tedirginlik hali olarak tanımlanabilir. Günlük yaşamda karşılaşılan sorunlara karşı belli bir oranda anksiyete hissetmek normal olsa da ‘Anksiyete krizi’ ya da ‘anksiyete atağı’ endişe, korku ve kaygının şiddetli deneyimlenen halidir. Bu haliyle kişinin yaşam kalitesinde bozulmalara yol açabilmekte, ilişkilerini ve işlevselliğini bozabilmektedir. Yazımızın devamında anksiyete krizinin nedenleri, belirtileri ve tedavisine ilişkin bilgileri bulabilirsiniz. 

Anksiyete Krizi Belirtileri

Anksiyete krizi belirtileri tetikleyiciye ve kişinin buna nasıl tepki vereceğine bağlı olarak hafif, orta veya şiddetli olabilir. Sık yaşanan fiziksel belirtiler; nefes almakta güçlük, kalp atışının hızlanması, nabzın hızlanması, terleme, sıcak basması, göğüs  ağrısı, kas gerginliği, titreme,  mide bulantısı, boğazda tıkanıklık hissi, ağızda kuruluk olabilir. Diğer sık görülen belirtiler ise huzursuz ve gergin hissetme, kolay sinirlenme, kolay yorulma, gece uyuyamama, ağlama nöbetleri ve yeme sorunlarıdır. Bu belirtiler anksiyete krizi şiddetine göre farklılık gösterebilir.

Anksiyete Krizi Neden Olur?

Anksiyete krizi stres veren belli bir olay tarafından tetiklenebilir. Örneğin, sosyal kaygı bozukluğu olan bir kişi kalabalık bir ortama girdiği zaman ya da bir gruba konuşma yapacağı zaman anksiyete krizi geçirebilir. Ya da yükseklik korkusu olan bir kişi için yüksekte olmak anksiyete krizini tetikleyebilir. Stresli yaşam olayları, ilişkide yaşanan sorunlar, iş yerinde yaşanan zorluklar da anksiyete krizini oluşmasına neden olabilir. Bu durumlar mükemmeliyetçi, detaycı, kuralcı kişilik özellikleriyle ilişkili olabileceği gibi belirsizliğe tahammülsüzlük, sınırlı iletişim ve stres yönetimi becerileriyle de etkili olabilmektedir. 

Anksiyete Krizlerinin İlişkili Olduğu Sorunlar

Anksiyete krizi yaşamak kişinin günlük yaşamına ve ruh sağlığına birçok olumsuz etki yapabilir. Bunlar şunlardır:

  • Sosyal hayattan uzaklaşma: Anksiyete krizleri kişinin sosyal hayatını etkileyebilir ve kişi normal aktivitelerine katılamayabilir.
  • İş performansında düşüş: Anksiyete krizleri kişinin konsantrasyonunu ve iş performansını olumsuz etkileyebilir.
  • Uykusuzluk: Anksiyete krizleri uykusuzluğa neden olabilir ve kişinin uykusuzluk sorunları ile başa çıkmasını zorlaştırabilir.
  • Depresyon: Anksiyete krizleri, kişinin depresyon riskini artırabilir.
  • Bağımlılık: Anksiyete krizleri, kişinin bağımlılık riskini artırabilir ve kötü alışkanlıklar edinmesine neden olabilir.
  • Kişisel ilişkilerde sorunlar: Anksiyete krizleri, kişinin ilişkilerinde sorunlara neden olabilir ve sosyal ilişkilerini etkileyebilir.

Anksiyete Krizi Panik Atak Farkı

Anksiyete krizi ve panik atak esnasında yaşanan belirtiler benzerlik göstermektedir. Hem panik atak hem de anksiyete krizi, korku, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, nefes almada güçlük ve gerçek dışı düşünceleri içerebilir. Ancak panik atakta bunlar çok daha şiddetlidir. Kişi gerçekten öleceğine inanabilir. Bir anksiyete krizi veya anksiyetenin belirli bir tetikleyicisi olabilir. Örneğin, sınava girmek, ilişkide yaşanan sorunlar ya da sağlık sorunları gibi. Anksiyete krizi panik atak kadar şiddetli değildir ve genellikle bir kişi endişeli hissettiğinde yavaş yavaş gelişir. Panik bozuklukta görülen panik atakta ise belirli bir tetikleyici yoktur ve panik bozukluğun belirtisi olabilir. Kişi kontrolünü kaybetmekten ya da ölmekten korkacak kadar yoğun fiziksel ve duygusal belirtiler içerir. Genellikle aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar ve birkaç dakika ile bir saat arasında sürer, ancak olumsuz etki devam edebilir.

Anksiyete Krizi İçin Hangi Uzmanla Görüşülmeli

Anksiyete bozuklukları kişinin düşünme, duygulanım, stresle başa çıkma, iletişim, sorun çözme becerileri vb. psikolojik süreçlerini kapsayan bir süreç olduğu için bu tip durumlarda psikolog desteği almak önemlidir. Uzun yıllardır yapılan bilimsel çalışmaların ortak sonucu psikoterapinin anksiyete bozuklukları üzerinde oldukça etkili olduğu yönündedir. Doğru bir uzmandan alınacak destek ile anksiyete krizi ve ilişkili sorunların günlük yaşama olan etkilerinin üzerinden gelinebilir. Dilerseniz Nora Psikoloji’nin deneyimli psikologlarından bu konuda yüz yüze veya online terapi ile yardım alabilirsiniz.

Aşağıdaki Yazılarımız Dikkatinizi Çekebilir

 

Bu içeriği paylaşın