flört şiddeti

Flört şiddeti nedir?

Flört şiddeti, romantik bir ilişki içerisindeki kişilerden birinin partnerine  fiziksel, cinsel, sözel ve duygusal istismar uygulaması ve sosyal kısıtlamalarda bulunması olarak tanımlanmaktadır. Flört uygulayan kişi kadın erkek fark etmeksizin her iki cinsiyetten de olabilmektedir. 

Çoğu aile içi vakasında olduğu gibi flört şiddetinde de güç gösterileri ve kontrol ön plandadır. İster fiziksel ister duygusal, finansal veya sözlü taciz olsun, tacizci temelde kurbanına hükmetmeyi ve boyun eğdirmeyi amaçlar. Bazen bu manipülasyonları tanımak ve adlandırmak oldukça zor olabilir. Bu davranışlardan bazılarını sevgi işareti olarak algılamak olasıdır, bu sebeple flört şiddetini anlamak ve sağlıklı ilişkiden ayırt etmek oldukça önemlidir.

Flört Şiddeti Türleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda flört şiddetinin farklı türlerde ortaya çıktığı gözlemlenmiştir; fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal, dijital flört şiddeti, ısrarlı takip (stalking) .

Fiziksel flört şiddeti:  Tokat atmak, itmek gibi bir partnerin diğerinin bedenine kasıtlı olarak zarar vermesini kapsayan davranışlar örnek olarak gösterilebilmektedir.  

Sözel/Duygusal  flört şiddeti : Kişiyi aşağılamak, arkadaşlarının önünde küçük düşürmek, intihar girişiminde bulunmakla tehdit etmek, karşı tarafı sürekli kontrol altında tutmaya çalışmak, giyim ya da iletişim tarzını sürekli eleştirmek gibi bir partnerin kişiye kendine olan güvenini ve saygısını zedeleyecek biçimde konuşması ve davranmasıdır.  

Sosyal flört şiddeti: Bir kişinin partnerinin sosyal ilişkilerini kısıtlaması, kişiyi kontrol etmeye çalışması ve sosyal çevresinden soyutlamasıdır.

Cinsel flört şiddeti: Partnerin diğerini cinsel birliktelik veya yakınlık yaşamak için zorlaması, cinsellik konusunda “hayır”ı kabul etmemesi olarak tanımlanabilir.

Dijital flört şiddeti: Bir partnerin telefon gibi teknolojik araçları diğerini kontrol etmek için kullanması ve bu araçlar aracılığıyla kişiyi tehdit etmesidir.

Israrlı takip: Ayrılmış olunan ya da halen birlikte olunan partnerin diğerini sürekli izlemesi ve takip etmesidir.

Nasıl ve Neden Ortaya Çıkar?

Araştırmalara göre bu sorunun en yoğun yaşandığı dönem genellikle üniversite yıllarını yani 18-30 yaş arasını kapsamaktadır . Bu dönemde kişi ailesinden ayrılmış ve kendisini farklı bireylerle yakınlık/bağlılık kurma isteği içerisinde hissedebilir . Yaşadığı romantik ilişki kişiye kendini iyi hissettirmekte ve koruyucu bir rol üstleniyor olabilir. Fakat bununla birlikte sağlıksız flört ilişkisi kişilerin ruh/beden sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Flört Şiddetine Maruz Kaldığımı Nasıl Anlarım?

Partneriniz:

  • Zamanınızı nasıl geçirdiğinize dair tüm ayrıntıları bilmek istiyorsa, nerede/kiminle olduğunuzu sık sık kontrol ediyor veya kimlerle ne kadar zaman geçireceğinize karar veriyor/sınırlıyorsa;
  • İlişkinizi onaylamayan veya partnerinizi onaylamayan aile üyeleriniz veya arkadaşlarınızla olan ilişkinize müdahale edip sizi onlardan uzaklaştırmaya çalışıyorsa;
  • Fikirlerinize, isteklerinize ve/veya dış görüşünüze saygı duymuyor, sizi sürekli eleştiriyorsa;
  • İstemediğiniz halde size uygunsuz olarak dokunuyor, cinsellikle ilgili baskı kuruyor ve bu konuda ısrarcı oluyorsa;
  • Kendinizi sürekli partnerinize açıklama yaparken ya da bir şeyleri kanıtlama ihtiyacı hissederken buluyorsanız;
  • İlişkinizde çoğu zaman değersiz, anlaşılmamış, üzgün veya öfkeli hissediyorsanız;

flört ya da ilişki şiddetine uğruyor olabilirsiniz.

Flört Şiddetinde Sıklıkla Kullanılan Manipülasyon Teknikleri Nelerdir?

Lovebombing (Aşk Bombardımanı)

“İlişkinin başında bulutların üzerinde hissediyordum, hediyelere, güzel sözlere ve yoğun ilgiye boğuluyordum. Sanki yıllardır aradığım kişi karşımda duruyordu, ruh ikizimi bulduğuma çok emindim. Her şey hayal ettiğimden bile güzeldi.” “Bir şey yolunda gitmediğinde veya ben uzaklaştığımda tıpkı ilişkinin başında olduğu gibi yoğun sevgi gösterilerine maruz kalıyorum.” Bu ifadeler size tanıdık geliyor olabilir. Özellikle narsistik partnerlerin sıklıkla kullandığı manipülasyon tekniklerinden biri olan aşk bombardımanında, ilişkinin başlarında sizi idealize eden, sevgi ve ilgiye boğan partneriniz ilişkinin ilerleyen süreçlerinde yeterince onaylanmadığını ya da sizden beslenemediğini fark ettiği anda hızlıca uzaklaşabilir veya sizi önemsiz ve değersiz hissettirmeye yönelik tutumlar sergileyebilir. Bu durumu anlamlandırmakta zorluk yaşamanız ve kendinizde hata aramanız bu manipülasyonun doğal sonuçlarındandır. Buna karşın ne kadar çabalasanız da eski günlerinize dönemediğinizi hissedebilirsiniz. Bu noktada partnerinizin karşılanmayan çocukluk ihtiyaçlarını karşılamak için her daim bir arayış içinde olduğunu, narsistik partnerin tek amacının kendisini her daim onaylayan ve üzerinde duygusal egemenlik kurabileceği bir öteki bulmak olduğunu farkında olmak önemlidir.

Gaslighting (Gaz Lambası)

“Doğru hatırladığıma eminim ama partnerim tam aksini söylediğimi iddia ediyor.” Yarın buluşacağımızı konuşmuştuk ama partnerim bunu konuşmadığımız konusunda ısrarcı.” Gaslighting bir tür yıldırma ve algı yönetimini ifade etmektedir. Manipülatör partnerinin şüphelerinin sadece paranoya olduğuna inandırmayı amaçlar, derin bir şüphe uyandırır ve kişi kendi sezgilerine olan inancını kaybetmeye, bazı şeyleri çok fazla düşündüklerine, deli olduklarına, manipülatöre güvenmeleri gerektiğine inanmaya başlayabilir. Duygusal ve zihinsel istismara uğrayan bu kişi, manipülatöre bağımlı hale gelebilir.

Ghosting (Hayaletlenme)

“Flörtümle her şey güzel giderken bir anda ortadan kayboluyor, mesajlarıma bile geri dönmüyor” “Bir var bir yok, ilişkimiz devam mı ediyor yoksa bitti mi anlayamıyorum.” Hayaletlenme, partnerin bir nedene bağlı olmaksızın iletişimi bir anda kesmesi, sonrasında bir anda ortaya çıkmasıyla kendisini gösteren manipülasyon taktiklerinden biridir. Özellikle narsistik partnerler, karşı taraftan ihtiyacı olan ilgi ve onayı görmediğinde “beslenebilmek” için başka arayışlara girip ortadan bir anda kaybolabilir, aradıklarını bulamadıkları zamanlarda tekrar geri dönebilir. Bu manipülasyonun içinde olan kişi, hayaletmenin sebebini anlayamadığı için hatayı kendisinde arayabilir, kendisini reddedilmiş ve değersiz hissedebilir.

Flört Şiddetini Nasıl Etkiler Yaratır?

Hem zihinsel hem de duygusal manipülasyonu içeren bu flört şiddetlerinden biri veya daha fazlasına maruz kalan kişiler kırılgan ve özgüvensiz hissedebilir, sosyal ilişkileri zedelenebilir, sosyal hayattan çekilebilir hatta depresyon ve kaygı bozukluğu geliştirebilir.

Nasıl Başa Çıkılır?

Baskı yaratan davranışlarda bulunan partnerin değişeceğine ve düzeleceğine inanmak, yaşananları yok saymak ya da kabullenip ilişkiye devam etmek durumu daha da zorlaştırmakta ve tarafları bir çözüme ulaştıramamaktadır. Yakın hissedilen ve güvenilen bir kişiyle durumu paylaşmak ve bir uzmandan destek almak, sorunla başa çıkmak konusunda atılacak önemli adımlardandır.

Bu konuyla ilgili yardıma ihtiyaç duyuyorsanız bireysel terapi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca İzmir dışı başvurular için uzman psikologlarımızdan online psikolojik danışmanlık alabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımız dikkatinizi çekebilir:

Bu içeriği paylaşın