Eroin Bağımlılığı
Eroin nedir?
Eroin morfinden üretilen sentetik çok güçlü bağımlılık yapan sedatif uyuşturucudur. Beyaz, bej, pembemsi veya kahverengiye kaçan tonlarda, pudraya benzer formda bulunur.
Eroin nasıl kullanılır?
Eroin sıklıkla damardan enjeksiyonla kullanılır. Ayrıca burundan çekerek veya ağız yoluyla da kullanılabilir. Damardan enjeksiyonla hızlı bir şekilde alındığında kullanıcıda en güçlü ve en bağımlılık yaratıcı etkisini gösterir.
Eroin neden tercih edilir?
Eroin sedatif bir uyuşturucu madde olduğundan sağladığı gevşeme, rahatlama, mutluluk, neşe, coşku hisleri sebebiyle tercih edilir.
Kullananlarda nasıl etki eder?
Eroin kullanıldığında kişi keyifli bir uyuşukluk hisseder. Kullanıldığı alana bağlı olarak değişen öforik duygular yaşamasını sağlar. Damara enjekte edilirse etkisi saniyeler içinde hissedilir, diğer uygulama yolları o kadar hızlı etki sağlamaz. Bu da kişiyi enjeksiyona yönlendirir, ancak oral dozda birkaç miligram doz aşımı çok önemli olmazken damardan kullanımda doz aşımı koma ve ölüme giden sonuçlara sebep olabilir. Ayrıca kullanılan maddeye, miktara, kullanıcının özelliklerine bağlı olarak titreme, terleme, kusma, solunum sorunları gibi rahatsızlıklar gözlemlenebilir.
Kullanıcıların bilmesi gerekenler
Eroin tek bir sefer kullanıldığında bile bağımlılık yapabilen bir maddedir. Tekrar eden kullanımlarda kullanıcı aynı yoğun etkiyi yaşamak için kullandığı miktarı ve kullanım sıklığını artırmak zorunda kalır. Yeterli doz alınamadığında kişide yoksunluk belirtileri başlar. Kullanma isteği ve madde arama davranışı normal yükümlülükler ve davranışlardan daha önemli hale gelir. Böylelikle çok kısa sürede kullanıcının günlük yaşamının merkezine yerleşir. Ciddi derecede fiziksel ve psikolojik bağımlılık oluşturur.
Eroin kullanımına bağlı risklerden biri de ani ölümdür. Eroin kullanımına bağlı ani ölümler oldukça yaygındır ve her yıl dünya genelinde binlerce kişi bu nedenle hayatını kaybeder. İşte eroin kullanımına bağlı ani ölümlerle ilgili bazı örnekler:
1. Ünlü şarkıcı ve şarkı yazarı Prince, 2016 yılında eroin kullanımına bağlı olarak öldü.
2. Aktör Philip Seymour Hoffman, 2014 yılında New York’taki evinde eroin aşırı dozundan öldü.
3. Nirvana grubunun solisti Kurt Cobain, 1994 yılında Seattle’daki evinde eroin aşırı dozundan öldü.
4. Aktris ve şarkıcı Judy Garland, 1969 yılında Londra’da eroin aşırı dozundan öldü.
5. Komedyen John Belushi, 1982 yılında Los Angeles’taki bir otel odasında eroin aşırı dozundan öldü.
Yasal Yaptırımlar
Eroin kullanımı, Türkiye’de yasal olarak kabul edilen bir faaliyet değildir. Türkiye’de, uyuşturucu kullanımı ve ticareti gibi suçlar, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188-193. maddelerinde düzenlenmiştir. Eroin kullanımı, kişinin kendi sağlığına zarar vermesi nedeniyle suç olarak kabul edilir. Bu nedenle, eroin kullanımı genellikle cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Kanuna göre, uyuşturucu kullanımı, 1 ila 2 yıl arası hapis cezası ile cezalandırılabilir. Ancak, uyuşturucu kullanımı nedeniyle tedavi amacıyla sağlık kuruluşlarına başvuran kişiler, hukuki yaptırımdan muaf tutulmuşlardır.
Eroin bağımlılığı nasıl tedavi edilir?
Eroin yoksunluğu son kullanımdan saatler sonra kendini halsizlik ve kaygı ile gösterebilir, ardından kişi huzursuz hissetmeye başlar, uyku güçlükleri yaşayabilir. Yoksunluk 36 ila 72 saat arasında çok şiddetlenir, ciddi bedensel belirtiler ve karşı konulamaz eroin isteğiyle kendini gösterir. Yoğun anksiyete, uykusuzluk, agresif davranışlar, paranoyak sanrılar, kalp atışının hızlanması, bedensel ağrılar gözlemlenebilir. Bu semptomların büyük kısmı 5 ila 10 gün içinde kaybolur. Tedavide özellikle arındırma döneminde yoksunluk sendromları için ilaç tedavisi yardımcı olmaktadır. Bu konuda bir sağlık iletişime geçebilirsiniz.
Bu süreçte ayrıca bir psikologla görüşmek kişinin kendisini daha iyi hissetmesine ve yoksunluk belirtileriyle baş etmesine yardımcı olabilir.
Madde Bağımlılığı Tedavisi Kendine Yardım Rehberi İçin Tıklayınız
Madde Bağımlılığı Testi
Bağımlılık Risk Ölçeği
Depresyon Testi
Beck Depresyon Ölçeği
Özgüven Testi
Özgüven Ölçeği