duygusal yeme bozukluğu ve duygusal açlık Duygusal Yeme Bozukluğu

Duygusal yeme bozuklukları, temel olarak iyi hissetmek için yemek yeme ihtiyacı duymak olarak tanımlanabilir. Eğer kilolu olmaktan hoşlanmıyor ve faydalı olmasına rağmen diyet yapmaya devam edemiyorsanız, stresli zamanlarınızda kendinizi yemek yiyerek rahatlatmaya ve iyi hissetmeye çalışıyorsanız, olumlu bir olayın ardından kutlamak veya kendinizi ödüllendirmek için yemek yeme ihtiyacı duyuyorsanız bunun sebebi duygusal yeme bozukluğu olabilir.

Duygusal Yeme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Bu probleme sahip insanlar, genellikle hayatlarını sürekli yemek yeme ihtiyacı içinde geçirmektedir. Bu ihtiyacın ortaya çıkardığı yeme isteği ve sonrasında gelen suçluluk duygusu, uzun vadede, tekrar yeme isteği yaratan olumsuz duygular olarak kişiye geri dönmektedir. Bu durum bir süre sonra içinden çıkılamaz bir döngü haline gelir. Yiyeceklerle gelen rahatlama hissi, bir süre sonra, olumsuz duyguları ve yemek yemeyi tetikleyen bir uyarana dönüşür.

Duygusal yeme ile ilgili kendinizi değerlendirmek isterseniz Duygusal Yeme Ölçeğini online olarak doldurabilirsiniz.

Duygusal Yeme Bozukluğu Nedenleri Nedir?

Duygusal yeme bozukluğunun nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, birden fazla faktörün etkisi altında olduğu düşünülmektedir. Bu faktörler arasında psikolojik, sosyal, biyolojik ve kültürel faktörler yer almaktadır.

  • Psikolojik faktörler: Duygusal yeme bozukluğu olan kişiler genellikle duygusal olarak dengesizdirler ve zorlu duygusal durumlarla başa çıkmakta güçlük çekerler. Stres, kaygı, depresyon, özsaygı eksikliği ve duygusal travmalar gibi faktörler, duygusal yeme bozukluğu gelişiminde rol oynayabilir.
  • Sosyal faktörler: Aile içi çatışmalar, stresli yaşam olayları, ilişki sorunları, iş kaybı, para sıkıntıları gibi faktörler de duygusal yeme bozukluğu gelişiminde etkili olabilir.
  • Biyolojik faktörler: Duygusal yeme bozukluğu, beyindeki kimyasal dengesizliklerle de ilişkilendirilebilir. Duygusal yeme bozukluğu olan kişilerde serotonin, dopamin ve noradrenalin gibi nörotransmitterlerin düzeyi değişebilir.
  • Kültürel faktörler: İdeal vücut imajı, moda dünyasının ve medyanın yarattığı güzellik algısı, diyet yapmanın özendirilmesi gibi kültürel faktörler de duygusal yeme bozukluğu gelişiminde etkili olabilir.

Bu faktörlerin yanı sıra, çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, ailede yeme bozukluğu öyküsü ve genetik faktörler de duygusal yeme bozukluğu gelişiminde rol oynayabilir. Ancak bu konuda kesin bir kanıt bulunmamaktadır.

Duygusal Yeme Bozukluğunun Birlikte Görüldüğü Durumlar 

Duygusal yeme bozukluğu, sıklıkla diğer psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülür ve komorbit olarak adlandırılır. Bazı komorbit bozukluklar şunlardır:

1. Depresyon: Duygusal yeme bozukluğu ve depresyon arasında güçlü bir ilişki vardır. Duygusal yeme bozukluğu olan kişilerin çoğu aynı zamanda depresyon belirtileri de gösterir.

2. Kaygı bozuklukları: Genel anksiyete bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluk, sosyal anksiyete bozukluğu gibi kaygı bozuklukları, duygusal yeme bozukluğu ile birlikte görülebilir.

3. Kişilik bozuklukları: Bazen duygusal yeme bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu, obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu veya bağımlı kişilik bozukluğu gibi kişilik bozuklukları ile birlikte görülür.

4. Madde kullanımı: Duygusal yeme bozukluğu olan kişilerin, daha fazla yemek yeme nedeniyle obezite ile mücadele etmek için zayıflama ilaçları veya diğer diyet ilaçlarını kullanma eğilimleri vardır. Bu da madde kullanımı ile ilişkilidir.

Bu komorbit durumların tedavisi için çoğu zaman çok disiplinli bir yaklaşım gereklidir. Öncelikle duygusal yeme bozukluğu tedavi edilirken, diğer eşlik eden psikiyatrik bozukluklar da tedavi edilmelidir.

Nasıl Başa Çıkılır?

Duygusal yeme bozukluğunun önüne geçilebilmesi için yeme ihtiyacını tetikleyen duygu, düşünce ve inançları keşfetmek ve bunları sağlıklı olan inançlarla değiştirmek gerekmektedir. Eğer duygusal yeme bozukluğuna sahip olduğunuzu düşünüyor ve bunun önüne geçemiyorsanız bir uzmandan destek almanız gerekebilir.

Duygusal yeme sorunu yaşıyorsanız izmir’de tavsiye edilen psikologlarımızdan yüz yüze terapi veya online psikolojik danışmanlık ile destek alabilirsiniz.

Dikkatinizi çekebilecek diğer yazılarımız:

Bu içeriği paylaşın