Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Nedenleri
Uyuşma-Karıncalanma Hissi ve Psikolojik Etkenler
Uyuşma ve karıncalanma hissi birçok kişide fiziksel hastalıklarla ilgili endişeye sebep olsa da bu durumun en önemli sebeplerinden birisi anksiyete bozukluğu ve bu kapsamda yaşanan panik ataklar olabilmektedir. Bu gibi durumlarda yaşanan panik ataklar sıklıkla uyuşma ve karıncalanma hissini beraberinde getirebilmektedir. Yazının devamında uyuşma ve karıncalanma hissinin nedenleri ve hangi uzmandan destek almak gerektiği hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Uyuşma ve Karıncalanma Vücudun Nerelerinde Olur?
Uyuşma ve karıncalanmalar vücudun herhangi bir yerinde hissedilebileceği gibi belirgin bölgelerde de hissedilebilir. En sık dile getirilen bölgeler ellerde uyuşma ve karıncalanma, bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, yüz ve çenede uyuşma karıncalanma ve kafada uyuşma ve karıncalanma şeklindedir.
Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Psikolojik Olabilir mi?
Uyuşma ve karıncalanma fiziksel sorunlarla ilişkili olmak zorunda değildir. Korku ve endişe gibi stresle ilişkiki durumlar sempatik sinir sistemini aktive ettiğinden bu gibi durumlarda da bu tip bedensel belirtiler hissedilebilir.
Stres, vücudumuzdaki fizyolojik tepkileri tetikleyen bir reaksiyon olarak tanımlanabilir. Bu tepkiler arasında kan basıncı ve kalp atış hızında artış, nefes alma hızında artış, kasların gerginleşmesi, adrenalin ve kortizol hormonu salgılanması yer alabilir.
Stres sırasında, vücuttaki kan akışı ve oksijen dağılımı da değişebilir. Bu değişiklikler nedeniyle, sinirlerin ve kan damarlarının sıkışması ya da baskı altında kalması sonucu, vücudun belirli bölgelerinde uyuşma ve karıncalanma hissi oluşabilir.
Ayrıca, stres ve kaygı, vücudun doğal olarak salgıladığı bir kimyasal olan asetilkolinin üretimini artırabilir. Asetilkolin, kasların kasılmasından sorumlu olan bir nörotransmitterdir. Yüksek seviyeleri, kasların aşırı kasılması ve sıkılması sonucu uyuşma ve karıncalanma hissine neden olabilir.
Stres ayrıca, vücuttaki mineral seviyelerinin dengesini değiştirebilir. Örneğin, stresli durumlarda, vücuttaki magnezyum seviyeleri düşebilir. Magnezyum eksikliği, sinir sisteminin normal fonksiyonunu etkileyebilir ve uyuşma ve karıncalanma hissi gibi semptomlara yol açabilir.
Sonuç olarak, stres vücuttaki farklı mekanizmaları etkileyerek uyuşma ve karıncalanma hissi oluşumuna neden olabilir.
Uyuşma ve Karıncalanma Psikolojik Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Uyuşma ve karıncalanmalar fiziksel sorunlarla açıklanamıyorsa, fiziksel muayenelerde bir sorun bulunmuyorsa, bu bedensel belirtiler kaygı anında yoğunlaşıyorsa, kişide kaygı sorunları gözlemleniyorsa uyuşma ve karıncalanma hissinin anksiyete ile ilişkili olduğu düşünülür.
Psikolojik kökenli uyuşma ve karıncalanmalar ne kadar sürer?
Endişeli ve gergin duygu durum devam ettiği müddetçe bu fiziksel belirtiler kendisini gösterebilir. Bazı kişilerde kısa süreli bazı kişilerde uzun süreli kendisini gösterebilir. Yaşanma sıklığı ve süresi kişinin günlük yaşamını ve aktivitelerini kısıtlayabilir. Söz konusu durumlara doğru ve uygun tedavi yaklaşımlarıyla müdahale etmek kişilerin yaşam kalitesini açısından çok önemlidir.
Uyuşma ve Karıncalanmalar İlaçsız Geçer mi?
Anksiyete bozuklukları ve ilişkili fiziksel belirtilerde psikoterapi oldukça verimlidir. Terapi bu sorunlara karşı uzun vadeli ve kalıcı iyileşmeler sağlar. Terapinin amacı danışanın fiziksel belirtilerini tanıması, doğru yorumlaması, fiziksel konforsuz belirtilere karşı duyarlılığının giderilmesi ve panik atakların önüne geçmektir. Bununla birlikte, günlük yaşamı etkileyen ilişkili diğer sorunlar ve kaçınmalar da psikoterapi sürecinde üstüne çalışılan diğer konulardır.
Uyuşma ve Karıncalanma Hissi İçin Hangi Uzmanla Görüşülmeli?
Yapılan fiziki muayene ve tetkiklerden sonra uyuşma ve karıncalanma hissinin herhangi bir fiziksek sağlık sorunu ile ilgili olmadığı belirtildiyse bu noktada bir psikolog ile görüşmek faydalı olur. Psikoterapi anksiyete bozukluklarında bilimsel etkinliği kanıtlanmış bir yöntemdir. Dilerseniz bu konuda Nora Psikoloji‘nin deneyimli psikologlarından İzmir’de yüz yüze veya uzaktan online psikolojik destek alabilirsiniz.
Aşağıdaki Yazılarımız Dikkatinizi Çekebilir:
Anksiyete Testi
Beck Anksiyete Ölçeği
Panik Atak Testi
Panik Bozukluk Şiddeti Ölçeği
Depresyon Testi
Beck Depresyon Ölçeği